Känner du igen Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Det passar extra bra om du vill fira något. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Är det verkligen någon skillnad på Pommac och Champis?

sodastreamer

Kanske vet du inte hur det egentligen ska smaka? Det kanske inte har någon betydelse? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är en klassisk smak

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Det doftar en välbekant doft. Men du behöver inte köpa läsken på flaska för att känna smakerna.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Smaken tillverkas av Aromhuset.

Egen läsk kan bli Pommac Champis eller kanske klassisk Pommac. Du väljer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Öka och minska mängden kolsyra.

Det företag som kan detta bäst och gör de överlägset bästa produkterna är Aromhuset. De vet vad de gör, de har nämligen jobbat i branschen i 30 år. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De tog upp fajten med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Läskkoncentratet spädes 1 + 7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Det smakar mycket

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Du får en mycket intensiv smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett smak.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Sockret reduceras först med 80 %. För att motverka det socker som finns kvar adderar man kostfibrer.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. För frukten innehåller kost-fibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Jämför smakerna med ett blindtest.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Saturnus var först med detta. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Pommac och Champis är konkurrenter. Båda är fruktchampagne. Båda namnen anspelar på Champagne, Pommac är ett vindistrikt i Champagne. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Den finns överallt men Pripps var nog bäst. Bättre än alla andra.

När vi pratar om svenska drycker får vi inte glömma julmusten. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Cuba Cola vann över Coca Cola i blindtest.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Apotekarnes är varumärket som levt kvar från tiden då läsk såldes på apotek, märket har sedan levt kvar hos bryggerierna. Pripps har varit bäst.

Så kan du testa läsk hemma

Börja med att bjuda in några kompisar. Be dem att blunda. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Tala om vad drickat heter.

Riktigt intressant blir det först när smakerna är komplexa och nära varandra. Låt alla smaka. Efter att ha smakat lite så får personen säga vad han eller hon tror att det är.

När alla svarat kan du visa facit. De flesta kommer nog att känna igen Pommac. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. hemläsk Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det kommer att bli både kul och gott.