Fungerar handsprit mot nuvarande pandemi?

Det är svårt att veta vilka virus som cirkulerar i samhället. Det nya Coronaviruset har ett speciellt hölje. Då kan vi utrota det lättare. Många faller fortfarande i den klassiska handsprit fällan.

använd

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Du ska alltid ha god hygien. Genom att tänka på hygienen minskar du risken att insjukna i olika sjukdomar.

Är handsprit det bästa alternativet?

Husmorsrådet om att handsprit fungerar bäst i alla lägen stämmer inte, det hjälper exempelvis inte mot en pandemi. Frågan har ett enkelt svar. Om vi ser på tvål så är det så att tvålen angriper virusets hölje. Tvål är fettlösande därför kan det i många fall räcka med att använda tvål och vatten.

Många säger just att regelbunden handtvätt fungerar mycket bättre som virusskydd än att gnida in händerna med handsprit som desinfektion. Handspriten kan bryta ner proteinstrukturerna som finns i coronavirus och det gör att det inte längre är verksamt. Metoden har dock sina brister och det finns bättre alternativ att använda sig av.

Handtvätt är dock inte överlägset handspriten, de båda metoderna ger ungefär samma resultat. Men det finns kritik mot handspriten och det är många som menar att du bör använda en annan typ av handdesinfektion och ytdesinfektion om du vill få riktigt god effekt.

Alkoholfri handdesinfektion fungerar bra

Handsprit fungerar inte alltid som det var avsett. Dels är det så att du måste gnugga ordentligt. Om du inte gör det blir inte handspriten antibakteriell.

Då kan det vara mycket bättre med en antibakteriell tvål som du kommer att använda på rätt sätt. Tänk på att välja rätt typ av desinfektion för rätt sorts virusskydd

Det är inte säkert att desinfektion med handsprit fungerar om du är förkyld. Alla medel fungerar inte på samma sätt. Nu när vi har en coronapandemi måste vi ha ett bra virusskydd.

Desinfektion bör du använda dig av regelbundet

Du måste använda bra desinfektion rutiner redan innan du får symtom. Om du tvättar händerna regelbundet så är mycket redan vunnit. Då tar du död på virus och bakterier, det är helt enkelt ett bra virusskydd.

bakteriedödande

Många tvättar inte händerna efter att de varit på toaletten. Det är vanligt att resonera att det inte behövs om man ändå inte rör vid sig själv. Det är ändå lätt hänt att föra med sig bakterier ut från badrummet.

Desinficera mer än dina händer för ett fullgott virusskydd

Coronaviruset likställdes inledningsvis med influensa. Italien förstod dock ganska snabbt att det var frågan om någonting mycket värre än en influensa.

Coronaviruset kräver dock att vi är extra noga med våra rutiner. En bra antibakteriell spray kan ju användas på andra ytor som till exempel på bord, handtag och stolar. Då får du ett komplett virusskydd.

Bakteriedödande produkter är viktiga i dessa tider

Är du en av dem som har gått på myten om handsprit. ytdesinfektion plus Så är det inte. Handsprit kan inte döda alla virus. Du tror att du får ett virusskydd men om du inte får det är du i större fara än om du hade valt vanlig handtvätt.

Bakterier och virus är inte allt. Du vill ju inte använda ett handdesinfektionsmedel med alkohol som är så starkt att det skadar din hud. Desinfektionssprit som bränner hål i huden är inte att rekommendera. Var särskilt uppmärksam på det om du använder produkten ofta.

Välj istället en mild men effektiv vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion som fungerar minst lika bra som antiseptisk tvål. Smittstopp och Forte handdesinfektion finns i handeln idag. Den kan du använda för dina händer.

Kolloidalt silver är ätbart när det har torkat helt. Då kan du bortse från tredagars karantän.

Du kan alltid använda bakteriedödande spray som desinfektion. Man vet aldrig när man behöver den.
Sedan tidigare vet vi hur vi ska använda och gnida in tvål. Dessutom kan du välja antibakteriell spray som är utan alkohol och som ger mycket bättre effekt.

När ska man använda handdesinfektion?

Vänta inte tills du upplever influensa symtom med noggrann handdesinfektion. Är du redan van att tvätta händerna noga så behöver du inte oroa dig.

Du behöver inte använda handsprit för att bli av med virus. Alla pandemi är olika men om du använder tvål och vatten tillsammans med en bakteriedödande spray så har ett gott skydd.

Det finns skonsamma alternativ

Händerna tål inte ett konstant användande av alkospray. Då kan du få sår på huden. Det kan göra väldigt ont.

Öppna sår är virusets bästa vän. Fundera på det nästa gång du ska använda handsprit mot pandemi. Många väljer istället att prova Smittstopp, Forte och Pandemstop. Det torkar inte ut huden.