Det fungerar att söta med sötningsmedel på ett nyttigare sätt än genom socker

Det är jättemånga som troligen inte skulle kunna ha i tanke sig livet förutan.

Vill man inte gå upp i vikt finns det många olika alternativ att välja mellan idag. Ett sötningsmedel som är populärt är sackarin som man kan använda med gott samvete.

Sackarin är inte det enda eller effektivaste alternativet för vanligt vitt socker

Sackarinet upptäcktes redan under 1800-talet och är en form av sötningsmedel som många använder i kaffe och te istället för socker. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.

Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.

Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.

En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Det är inte konstigt att Sukralos smakar som rent socker eftersom det är gjort av socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.

Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Aspartam smakar lite kemiskt.

Det finns även medel som är naturliga och därför mycket populära

Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.

Många användare av olika sötningsmedel blev glada när Stevia – eller sötflockel som det också kallas – introducerades på öppna marknaden.
Stevia säljs bland annat i form av sötströ som är som strösocker med den skillnaden att Stevia är så mycket nyttigare. Denna sötning är cirka 18 gånger sötare än med vanligt strösocker.

Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Det har gjorts mer eller mindre lyckade försök att blanda i annat för att få bort denna bismak.

Erytritol är ett naturligt sötmedel som finns i päron och melon. Det både ser ut som och smakar som socker. Man säger att smaken är näst bäst efter Sukralos.

Det kan vara svårt eller omöjligt att hitta Sukralos eller Erytritol i de vanliga butikerna men från e-butikerna prisad.se och allt-fraktfritt.se kan du alltid beställa dem.

Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.

När och om du inte gillar Stevia och de andra naturliga alernativen så finns alltid sackarin och Sukralos som kända preparat. Vilken som ska bli din favorit får din egen smakupplevelse avgöra.