Lotterier Hur allt började. Del 5 av 8

Förväntad värde av lotteri

Det förväntade värdet av lotteri spel är mestadels särskilt låg. I USA, är ett förväntat värde på 50% av köpeskillingen endast tillgänglig i de små utbetalningar, inte i jackpot spel.
Till exempel, när en besökare handlar en “pick-4” lott för $ 1, 00, kan han få en biljett med ett förväntat värde på endast $ 0, 50.

Därför är köp av en lott ett minskat nytta utav köparens förväntade substansvärde.
Detta står i skarp kontrast med finansiella värdepapper som aktier och obligationer vars priser är teoretiskt baserat på deras ekonomiska nytta, som bedöms av marknaderna vid varje given klockslag.

Lotterier beskrivs ibland som en regressiv skatt, eftersom de mest benägna att inhandla biljetter, samt att spendera en större andel av sina pengar på dem, är oftast de mindre bemedlade människorna.

Det är också mestadels sett som en volontär skatt.

De astronomiskt höga oddsen att vinna flesta vinster innehar också lett till epitet utav en “skatt på dumhet” samt en “matte skatt” (eller bägge ihop epitet skänker “skatt på matematiskt olämpliga”).

Ehuru användningen utav ordet “skatt” inte är totalt korrekt, är dessa beskrivningar avsedda att indicera att lotterier är statliga-sanktionerade verksamheter som kommer att locka endast de människor som misslyckas med att förstå att handla en bit är en dålig ekonomisk beslut.

Realitet är att efter aktsamhet tagen till nuvärdet utav ett given lotterivinst som en endaste klumpsumma cash ersättning, inverkan av eventuella skatter som kan gälla, samt sannolikheten för att dela priset med andra vinnare, är det inte sällsynt att finna att en biljett för ett större lotteri är värt mindre än en tredjedel utav dess inköpspris.

Med andra glosa, om en bit kostar US $ 1 till köp, kan dess verkliga ekonomiska värde endast US $ 0, 33 alternativt så vid köptillfället.

Givetvis är detta bara ett hypotetiskt föredöme, samt det verkliga värdet beror på detaljerna i var lotteri.

Vissa lotterier kan offerera biljetter som är värda mindre än 20% utav deras kostnad, när andra kan vara värt mer än 50%.

För att ackumulera in slantar, måste lotterioperatörer erbjuda biljetter värda mycket mindre än vad man betalar för dem, så lotteriet är ett dåligt alternativ för besökare som provar anlända ut som nya miljonärer.

I en celeber händelse, köpte en polsk-irländsk affärsman vid nickname Stefan Klincewicz opp nästan alla 1. 947. 792 kombinationer att få på det irländska lotteriet.

Han samt hans arbetskamrater betalade mindre än en miljon irländska pounds medan jackpotten uppgick till 1, 7 miljoner.
Det fanns tre segrande biljetter, men med “Match 4” samt “Match 5” priser, gjorde Klincewicz en liten vinst alltsammans.