Loteria. Mexikans Bingo Del I utav II

Loteria är ett mexikansk hasardspel, dylik Bingo, men med bilder på en kortlek istället för de vanliga numren på pingisbollar.

Just nu är det en stor Spelbonuspå detta rekomenderade svenska spelbolag.

Var bild har ett namn och ett tilldelat nummer.

Varje spelare har åtminstone en tabla, en tavla med ett slumpmässigt skapat 4 x 4 rutnät av bilder med deras motsvarande namn och nummer.
Var lirare väljer vilken tabla de önskar spela med, från en mängd annorlunda förut skapade tavlor.
Var och en presenterar ett andra selektion av bilder.

Loteria är det spanska ordet för lotteri.

Kortleken innehåller en samling av 54 annorlunda bilder, var och en på varsitt kort.

För att starta spelet, väljer den som ”ropar” slumpmässigt ett kort från leken och meddelar det till spelarna igenom sitt beteckning, alltemellanåt med assistans av en mysterium eller en lustig beskriving istället för att studera kortets beteckning.

Spelarna med en matchande logotyp på deras tavla markerar det med ett chip eller andra varianter utav markörer (många mexikanska familjer använder traditionellt små stenar, korkar, en peng alternativt bönor pinto som markörer).

Den första spelaren med fyra marker i en horisontal, vertikal eller diagonal rad, rutmönster, alternativt något annat förut bestämt mönster, alternativt om han lyckats fylla tavlan ropar “¡Loteria! ” (Lottery! ) alternativt “¡Buena! ” (Good! ) och är vinnaren.

Ursprunget till Loteria kan spåras långt tillbaka i historien.

Loteria Spelet har sitt ursprung i Italien i det 15th århundradet och fördes till Nya Spanien (Mexiko) år 1769.
I början var Loteria en intresse för överklassen, men slutligen blev det en hävd för hela folket.

De nuvarande bilderna på korten innehar blivit ikoniska i den mexikanska kulturen, typ att de innehar ett “kitsch” nytta i AMERIKA och somliga europeiska länder.

Om jag har turen att någonsin anlända till Mexico (igen) så skall jag absolut köpa mig en kortlek till Loteria och ett mängd Tabla, eftersom det verkar roligare att spela detta spel än Bingo.

Denna korta inledning är borjan på ett långt kommentar vari del II beskriver de 54 ingående korten i bingovarianten Loteria på en Googleöversatt svenska och originalspråket Spanska.